Salarisonderhandelingen

Vooropgesteld: de economische situatie in Nederland is de afgelopen jaren sterk veranderd. Dit heeft als vanzelfsprekend consequenties voor de arbeidsmarkt, die op dit moment een typische werkgeversmarkt is. Het is hierdoor van belang om een juiste afweging te maken tussen de verschillende ondergenoemde tips. Niet alle tips zijn voor iedereen in elke situatie van toepassing.

We hebben enkele tips voor salarisonderhandelingen op een rij gezet.

Tips bij een potentiële nieuwe werkgever:

 • In zijn algemeenheid geldt voor dit type gesprekken: zorg dat je goed uitgerust bent & zie er verzorgd en zakelijk uit. Je kunt wel vasthoudend zijn, maar blijf vriendelijk.
 • Leg tijdens de sollicitatieprocedure niet teveel de nadruk op het salaris anders loop je het risico de indruk te wekken dat het jou alleen om het geld te doen is. Werkgevers zoeken medewerkers die ook om andere redenen gemotiveerd zijn. Zeker in het eerste gesprek hoeft het salaris niet direct een onderwerp van gesprek te zijn.
 • Bedenk van tevoren wat voor jou belangrijk is en waar je eventueel bereid bent om concessies te doen. Denk ook aan secundaire arbeidsvoorwaarden en zaken zoals parttime werken en de mogelijkheid tot thuiswerken.
 • Weet wat je waard bent. Probeer een indicatie te krijgen van wat gangbaar is binnen jouw branche en met het aantal jaren werkervaring dat jij hebt. Dit kun je doen door rond te vragen bij vakgenoten. Soms is het mogelijk om de beloningsstructuur te achterhalen, bijvoorbeeld als de werkgever bij een CAO is aangesloten.
 • Verkoop jezelf goed door je salariseisen te kunnen beargumenteren. Inventariseer je waardevolle prestaties.
 • Geef de werkgever de tijd om over jouw voorstel na te denken en neem zelf ook de tijd om over het voorstel na te denken. Neem het mee naar huis en geef aan dat je er op een later moment op terug komt.
 • Geef aan wat je wilt verdienen. Geeft de werkgever aan dat dit bedrag niet in de huidige salarisstructuur past? Vaak is dat niet het geval, het is slechts een onderhandelingsstrategie. Mocht dit wel kloppen, hoeft het ook niet noodzakelijkerwijs een belemmering te vormen. Wellicht zijn er mogelijkheden om het niveau van de functie op te hogen, door er bijvoorbeeld een ervaren c.q. senior functie van te maken.

Tips voor een salarisverhoging bij je huidige werkgever:

 • Ben jij van mening dat je recht hebt op een salarisverhoging? Maak er dan zelf werk van, een werkgever zal niet zo snel uit zichzelf een hoger salaris aanbieden.
 • Juist in deze situatie kun je goed laten zien wat je waard bent. Je kunt laten zien wat je de afgelopen periode voor het bedrijf hebt gedaan. Houd dit bij en bewaar complimenten van je managers. Heb je de afgelopen periode meer taken op je genomen? Stel dan voor dat je op basis van een verzwaring van de functie een ander salaris krijgt, desnoods met een verandering van de functietitel.
 • Is jouw werkgever niet (gelijk) toeschietelijk? Dreig dan niet meteen met ontslag als je dit niet meent. Dit kan de verhouding met jouw werkgever alleen maar verslechteren.
 • Begin niet met werken in een nieuwe functie voordat de onderhandelingen zijn afgerond. Hiermee verzwak je je onderhandelingspositie.
 • Tot slot: houd het totaalplaatje goed in beeld, kijk verder dan puur het salaris. Kijk ook naar de doorgroeimogelijkheden op de langere termijn.